Revolut przenosi centrum usług do Podium Park

Revolut, brytyjska firma z branży fintech, podpisała umowę najmu nowego biura w Krakowie. Na swoją siedzibę Revolut wybrał kompleks biurowy Podium Park, jeden z najnowocześniejszych i najbardziej ekologicznych projektów w Polsce, którego pierwszy etap został niedawno oddany do użytkowania. W transakcji Revolut doradzała niezależna firma doradcza Brookfield Partners, specjalizująca się w reprezentacji najemców. Wynajmującego wspierała natomiast międzynarodowa firma doradcza CBRE, będąca jednocześnie agentem wyłącznym Podium Park, a od sierpnia minionego roku także zarządcą I etapu projektu. Nowa siedziba Revolut o łącznej powierzchni przeszło 5,3 tys. mkw. pomieści ponad 700 stanowisk pracy. Firma planuje przeprowadzkę w czerwcu 2019 roku.

Revolut powstał w 2015 roku w Londynie. Swoje biuro w Polsce otworzył niespełna rok temu. Firma zdołała pozyskać na naszym rynku ponad 360 tysięcy użytkowników. Polacy coraz chętniej korzystają z aplikacji, będącej wygodną i tańszą alternatywą dla tradycyjnych usług bankowych. Revolut ułatwia bezpieczne zakupy w sieci, wymianę walut po atrakcyjnych kursach i wspiera samodzielne zarządzanie finansami.

Fintech stale inwestuje w krakowskie centrum usług i rozbudowuje lokalny zespół specjalistów do spraw obsługi klienta, analityków compliance i programistów. Dynamiczny rozwój jakiego doświadcza centrum w ostatnich miesiącach stworzył zapotrzebowanie na przestrzeń, która będzie odpowiadała oczekiwaniom nowych i obecnych pracowników.

“Planujemy stworzyć setki dodatkowych etatów w polskiej branży fintech. Liczymy na to, że otwarcie ultranowoczesnego centrum usług w Krakowie dobrze wpisze się w lokalny ekosystem innowacji a naszym pracownikom zapewni łatwy dostęp, wysoki komfort i przyjazne środowisko pracy. Nowe biuro pomieści ponad 700 biurek i pozostanie największym centrum Revolut w Europie. Zagwarantuje niezbędne wsparcie 24/7 milionom naszych użytkowników na świecie. Krakowskie centrum ma strategiczne znaczenie dla globalnej ekspansji firmy” – powiedział Karol Sadaj, country manager Revolut w Polsce. ”Chcemy być wiodącym pracodawcą w branży fintech a Polska jest liderem w sektorze usług wspólnych, compliance i tworzeniu oprogramowania. Dlatego, jesteśmy dumni lokując w Polsce nasze inwestycje. Dołożymy starań by Revolut stał się katalizatorem innowacji dla polskiego sektora fintech i źródłem oszczędności dla małych i średnich polskich przedsiębiorstw”.

Podium Park to trzy połączone ze sobą 11-kondygnacyjne budynki, których całkowita powierzchnia najmu przekracza 51 tys. mkw. z czego ok. 48 tys. mkw. to powierzchnia biurowa, a ok. 3 tys. mkw. to powierzchnia usługowa. Podium Park swoim Najemcom oferuje ponad 860 miejsc parkingowych, ponad 500 miejsc parkingowych na rowery oraz 39 stanowisk ładowania samochodów elektrycznych.

“Budynek A jest jednym z najnowocześniejszych biurowców w Polsce. Potwierdzeniem tego są otrzymane dwa certyfikaty na najwyższym z możliwych poziomów BREEAM Outstanding zarówno na etapie Design Stage, jak również na etapie Post Construction. Certyfikaty zostały wydane przez międzynarodową instytucję certyfikującą BRE w Anglii, a potwierdzeniem jakości projektu jest m.in. kwalifikacja do listy sześciu najbardziej ekologicznych inwestycji w Europie w prestiżowym konkursie BREEAM Awards 2018” - powiedział Wojciech Dobrzański Prezes Zarządu Podium Investment.

Biurowiec ma zapewniony dostęp do środków komunikacji miejskiej oraz bardzo dobre, bezpośrednie połączenia z najważniejszymi dzielnicami Krakowa i lotniskiem.

Podium Park realizowany przez Podium Investment powstaje z troską o środowisko naturalne i komfort pracowników. Inwestycja wyznacza europejskie standardy w zakresie ekologicznych inwestycji biurowych. W Podium Park zaprojektowano tereny zielone o łącznej powierzchni ca. 5.000 m2. Wyróżniającym elementem jest także technicznie zaawansowana elewacja wykonana wg wymagań obowiązujących od stycznia 2021 roku w zakresie izolacyjności cieplnej. W biurowcu występuje także szereg udogodnień wspierających komfort pracy wszystkich pracowników, w tym m.in. ograniczony poziom hałasu do 40 dB, 50% więcej powietrza niż przewidują polskie normy, ponadstandardowe oszczędności w zużyciu wody. Do dyspozycji najemców będzie również wypożyczalnia samochodów elektrycznych, rowerów i skuterów oraz rozbudowana infrastruktura rowerowa (szafki, natryski, zadaszone wiaty, stacja napraw i stacje ładowania).

“Revolut to nasz kolejny Klient, który zachęcony atrakcyjnością Krakowa, zdecydował się uruchomić tu swoje największe biuro. Z doświadczenia w reprezentacji firm z sektora nowych technologii wiemy, jak ważna jest elastyczność i efektywne działanie przy dużej presji czasu. Dynamicznie rozwijające się firmy to wymagający klienci. Nie inaczej było w tym przypadku. Nowa siedziba Revolut w Krakowie zajmie trzy kolejne kondygnacje z dostępem do tarasów o łącznej powierzchni ok. 530 mkw. W krótkim czasie udało się zapewnić Revolut atrakcyjną powierzchnię w doskonałej lokalizacji, która z pewnością wesprze dalszy rozwój Revolut w Polsce oraz na świecie” – dodał Filip Kościkiewicz, Partner w Brookfield Partners odpowiedzialny za transakcję.

“Uważam, że wybranie przez Revolut krakowskiego Podium Park jako lokalizacji dla centrum usług to dobrze przemyślana decyzja. Zarówno miasto jak i budynek mają wiele do zaoferowania przedsiębiorstwom z sektora fintech. Kraków znalazł się na trzecim miejscu w rankingu CBRE „EMEA Tech Cities”, identyfikującym lokalizacje technologiczne o największym potencjale na rozwój. Siłą stolicy Małopolski jest bardzo wysoki udział młodych, wysokokwalifikowanych pracowników. Dla nowej generacji specjalistów nowoczesne, dobrze wyposażone i zlokalizowane biuro jest z kolei jednym z czynników wyboru pracodawcy. Podium Park jest więc idealną odpowiedzią na potrzeby firmy i jej pracowników” – powiedział Kamil Tyszkiewicz, Dyrektor w Dziale Powierzchni Biurowych, Szef Rynków Regionalnych CBRE.